Må man leje en andelsbolig ud?

Først publiceret: 5. juli 2017 | Opdateret dato: 9. februar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed

Udlej din andelsbolig nu

Når man som andelshaver kommer i en situation, hvor man ikke skal bo i sin bolig i en længere periode, kan spørgsmålet ”Må man leje en andelsbolig ud” opstå. I takt med stigende popularitet blandt andelsboliger, bliver spørgsmål som det førnævnte og spørgsmål som ”Kan man leje en andelsbolig?” stillet oftere og oftere.

Der er forskellige former for udlejning af andelsboliger. Der er udlejning af et enkelt værelse, hvor andelshaveren samtidigt bor i boligen. Eller udlejning af hele andelen, hvor andelshaveren bor et andet sted, og så udlejning i kortere tid til turister.

Udlejeret fra andelsforeningen

Som regel er andelsboliger kendt for ikke at være til at leje ud. Der kan dog ske undtagelser i nogle andelsboliger, hvor foreningen kan vælge at give udlejeret. Lejeperioden skal dog opfylde en række betingelser. Man skal have lov af sin andelsforening til dette, da det ellers kan betyde eksklusion fra foreningen, når man bevidst overtræder bestemmelserne.

Lejeperioden

Første forhold, der skal opfyldes når man skal leje en andelsbolig ud, er, at lejeperioden skal være midlertidig, da det skal være med den hensigt, at andelshaveren flytter tilbage i boligen på et senere tidspunkt. I lejeloven står der, at den midlertidige lejeperiode ikke bør overstige 2 år. De fleste andelsforeninger baserer deres vedtægter ud fra lejeloven.

Størrelsen på huslejen

Når man skal leje en andelsbolig ud, gælder de samme regler som i lejeloven. Huslejen skal fastsættes, så den ikke overstiger værdien af den bolig, som bliver udlejet. Hvis andelsboligforeningen allerede har boliger der er lejet ud, skal lejen fastsættes efter disse boliger.

Som lejer er det nemt at komme til at betale for meget, når man skal leje en andelsbolig. Hvis man er i tvivl om man betaler for meget i husleje, kan man til enhver tid fremlægge det for huslejenævnet, som kan fremstille en makspris som andelshaveren må tage i husleje. Denne procedure koster dog 3.592 kr.

Svaret til spørgsmålet ”Må man leje en andelsbolig ud? ” må altså være, at det kommer an på din egen andelsboligforening, da det er dem som fastsætter den enkelte forenings vedtægter og derved bestemmer, om du må leje en andelsbolig ud.

Læs mere om hvad en andelsbolig er her

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en andelsbolig? Se mere her