Hvad er loft over husleje?

Opdateret dato: 12. februar 2025 | Først publiceret: 3. juli 2023 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Hvad er loft over husleje?

Huslejeloft i Danmark

Huslejen steg. Den steg hurtigt. For hurtigt. Folk kunne ikke følge med. Politikerne talte. De talte længe. Til sidst satte de en grænse. Et loft. Det måtte ikke blive værre.

Fire procent. Ikke mere. Ikke mindre. Loftet skulle beskytte folk. Give dem ro. Ingen skulle smides på gaden, fordi priserne løb løbsk. Det var meningen. Det var loven.

Reglerne for huslejeloftet

Reglerne var enkle. Fire procent om året. Uanset hvad. Netto­prisindekset kunne stige mere. Men huslejen måtte ikke. De, der lejede, skulle have sikkerhed. De skulle vide, hvad de skulle betale.

Folketinget stemte. September 2022. Loven trådte i kraft med det samme. Den ville gælde i to år. Måske længere. Måske ikke. Ingen vidste det endnu.

Det var ikke alle, der var enige. Udlejerne protesterede. De sagde, det var urimeligt. De sagde, markedet måtte bestemme. Men loven var loven.

Fordele og ulemper

Lejerne var glade. Huslejen kunne ikke eksplodere. De kunne planlægge deres liv. Regningerne blev ikke større, end de kunne bære. Tryghed var vigtigere end markedet, sagde nogen.

Men udlejerne så anderledes på det. De så loftet som en begrænsning. En lænke. Når inflationen steg, måtte de ikke følge med. Nogle overvejede at sælge. Nogle lod deres boliger stå tomme.

Markedet ændrede sig. Boliger blev sværere at finde. Nye lejligheder blev ikke bygget i samme tempo. Ingen ville investere, hvis de ikke kunne sætte prisen.

Kritikken og fremtiden

Nogle kaldte det en nødvendig beskyttelse. Andre en politisk fejl. Loftet skabte sikkerhed. Men også usikkerhed.

Politikerne måtte tage en beslutning. Skulle loftet blive? Skulle det ændres? Ingen vidste det.

Men én ting var sikkert. Huslejen kunne ikke stige mere end fire procent. Ikke i dag. Ikke i morgen. Sådan var det. Indtil videre.