Energimærke

Først publiceret: 2. juni 2023 | Opdateret dato: 9. februar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Energimærke

Hvad er et energimærke?

Energimærke er et vigtigt element i ejendomsmarkedet, da det giver en objektiv vurdering af en ejendoms energipræstation. Det bruges til at evaluere bygningers energieffektivitet og kan have en betydelig indflydelse på ejendommens værdi og lejepris. Energimærket opererer på en skala fra A til G, hvor A repræsenterer den mest energieffektive bygning, og G den mindst effektive. Evalueringen udføres af autoriserede energikonsulenter i henhold til strenge retningslinjer. Faktorer såsom isolering, varme- og ventilationsanlæg, vinduer og døre samt brugen af vedvarende energikilder bliver nøje overvejet under evalueringen. Resultatet af evalueringen præsenteres i form af et energimærkebevis, som skal være synligt placeret i bygningen.

Hvordan påvirker energimærket ejendomsmarkedet?

Energimærket har en betydelig indvirkning på ejendommens markedsværdi. Bygninger med højere energimærker, dvs. dem i kategori A og B, anses for at være energieffektive og mere attraktive for potentielle købere eller lejere. Disse bygninger forventes at have lavere energiomkostninger og dermed være mere økonomisk bæredygtige på lang sigt. Som følge heraf kan de opnå højere priser eller lejeindtægter sammenlignet med bygninger med lavere energimærker.

Kan du give et konkret eksempel på energimærkets indflydelse?

For eksempel kan en potentiel køber være tilbøjelig til at vælge en ejendom med energimærke B frem for en med energimærke D, selvom de to ejendomme har lignende priser. Den potentielle besparelse på energiomkostninger og de positive miljømæssige aspekter forbundet med en energieffektiv bygning kan være afgørende for køberens beslutning.

På samme måde kan udlejere også drage fordel af en højere energimærkeklassificering. En ejendom med en god energimærkevurdering kan tiltrække kvalitetslejere, der er villige til at betale en højere leje for at nyde fordelene ved lavere energiomkostninger og en mere bæredygtig bolig. Dette kan give udlejere en konkurrencemæssig fordel i et marked, hvor energieffektivitet bliver stadig vigtigere.